Świetny domowy deser do herbatki, który zaskoczy wszystkich gości.

Słodki karmelowy sorbet z orzechami zachwyci każdego smakosza słodyczy! Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie, a dodatkowo potrzebujesz tylko 4 składników! Przepis jest dedykowane miłośnikom prostych i pysznych domowych deserów …

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka mleka
  • 700 g cukru
  • 80 g masła

© Depositphotos

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszać mleko z 600 g cukru (pozostaw 100 g na później ), powoli ogrzewać, doprowadzić do wrzenia. Gotować mieszaninę przez pół godziny, mieszając od czasu do czasu.

2. Orzeszki ziemne upiec na złoty kolor na patelni lub w piekarniku. Oczyścić orzechy z łuski.

3. Wsypać pozostały cukier na suchą patelnie, nagrzaną na średnim ogniu, poczekać aż cukier się rozpuści i zamieni w brązowy karmel.

4. Połączyć karmel z gotowanym mlekiem. Gotować mieszaninę na małym ogniu przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.

5. 5 minut przed wyłączeniem należy dodać masło do mieszanki, stopić, a następnie zdjąć patelnię z ognia.

6. Formę przykryć papierem pergaminowym, wylać sorbet i nałożyć na jego wierzch orzeszki ziemne.

7. Pozostawić w chłodnym miejscu do momentu zastygnięcia.

Domowy sorbet z orzeszków gotowy! Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!