Smaczne i dobre dla jelit. 5 najsmaczniejszych sałatek z kapustą pekińską.

Wśród wszystkich rodzajów kapusty najbardziej soczysta jest właśnie kapusta pekińska. A wśród tych chrupiących jest także najłagodniejsza. Lekarze zalecają włączenie jej do menu diabetyków i pacjentów cierpiących na choroby serca.

Bogata w błonnik kapusta pekińska powinna znaleźć się też na stole osób mających problemy z żołądkiem i jelitami.

Zebrałam dla Ciebie 5 najlepszych przepisów z wykorzystaniem własnie tego wspaniałego warzywa!

Sałatka z czarnym kminkiem

Sałatka z kapusty i marchwi z czarnym kminkiem będzie dobrym dodatkiem do głównego dania. Chrupiąca kapusta i marchewka doskonale komponują się z serem, a szczypta czarnego kminku nadaje jej wyjątkowego smaku.

SKŁADNIKI

  • 200 g kapusty chińskiej
  • 1 marchewka
  • 30 g startego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z granatu
  • czarny kminek i sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Pokrój kapustę i włóż do salaterki.

2. Zetrzyj oczyszczoną marchewkę na drobnej tarce i dodaj do kapusty.

3. Dodaj również tarty ser, czarny kminek i trochę soli.

4. Skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z granatu. Wymieszaj wszystko ostrożnie.

Sałatka z pomarańczą

Bardzo prosta, ale i też świeża i niezwykła sałatka. Możesz ją polać jogurtem naturalny lub skropić cytryną lub sokiem pomarańczowym.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • nasiona dyni do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Pokrój pekińską kapustę w paski.

2. Obierz pomarańcze i pokrój je w plastry.

3. Włóż kapustę pekińską, plasterki pomarańczy i pestki dyni do salaterki.

4. Skrop sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Wymieszaj delikatnie.

Sałatka „Nastya” z pekińskiej kapusty i szynki

Przygotuj sałatkę z kapusty pekińskiej z szynką. Sałatka jest bardzo sycąca i smaczna. Połączenie składników jest po prostu wyjątkowe.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty
  • 300 g szynki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g twardego sera
  • 200 g marchewki po koreańsku
  • 4 jajka
  • 300 g ugotowanego filetu z kurczaka
  • pół puszki ananasa
  • szczypiorek
  • liście sałaty
  • sól i majonez do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Kapustę umyj i drobno posiekaj.

2. Szynkę pokrój w kostkę. Nie próbuj zastąpić je kiełbasą – smak będzie zupełnie inny.

3. Orzechy upraż na oleju roślinnym.

4. Ser zetrzyj na tarce a jajka ugotuj na twardo i pokrój.

5. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę.

6. Ananasy pokrój na duże kawałki. Powinny być mocno wyczuwalne w sałatce.

7. Szczypiorek pokrój w cienkie pierścienie.

8. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj majonez i sól. Wymieszaj jeszcze raz. Przełóż sałatkę na talerzu do serwowania udekorowanym liśćmi sałaty. Smacznego!

Sałatka z kapusty pekińskiej z filetem z kurczaka i krakersami

Ta sałatka to wielki magazyn witamin niezbędnych dla dobrego samopoczucia!

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 1 słoik konserwowanej kukurydzy
  • 1-2 gałązki pietruszki
  • oliwa z oliwek lub majonez do smaku
  • sok z cytryny lub ocet balsamiczny do smaku
  • grzanki do smaku (możesz użyć kupnych bądź zrobić je samodzielnie)
  • sól, oregano, czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Kapustę pokrój bardzo cienko.

2. Filet z kurczaka lekko posól i popieprz, upiecz np. na patelni grillowej.

3. Drobno posiekaj cebulę i liście pietruszki.

4. Wymieszaj w dużej misce pokrojoną w kapustę pekińską, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki i grzanki.

5. Posól i dodaj 1-2 szczypty oregano, wymieszaj.

6. Schłodzony filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę lub paski i dodaj do sałatki.

7. Sałatkę możesz skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Alternatywnie zamiast soku możesz dodać kilka kropli octu balsamicznego do oleju, wymieszać i polać.

Sałatka z ogórkami

Aby stworzyć pyszną, lekką i zdrową sałatkę z kapusty pekińskiej z ogórkami, potrzebujesz tylko kilku składników i parę minut wolnego czasu.

SKŁADNIKI

  • 450–500 g kapusty pekińskiej
  • 250 g ogórków
  • 2–3 g soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • zioła do smaku

PRZYGOTOWANIE

1. Kapustę pokrój w drobne paski.

2. Umyj ogórka. Odetnij końcówki i pokrój go w półkola.

3. Umieść warzywa w misce, dodaj posiekane zioła. Możesz użyć np. pietruszki lub kopru.

4. Posól, wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wymieszaj.

5. To lekka sałatka, o niskiej wartości kalorycznej (około 50 kcal na 100 g), zdrowa i pyszna. Smacznego!

Jak widać, kapusta pekińska doskonale komponuje się z różnymi produktami. Każdy przepis z jej udziałem zamienia się w kulinarne arcydzieło.

Używając trochę wyobraźni i korzystając z przepisów przedstawionych tutaj, możesz łatwo wymyślić coś własnego i zrobić wiele nowych sałatek, zmieniając tylko trochę składniki.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!