JapoÅ„skie buÅ‚eczki delikatne jak puch – BÅ‚yskawicznie znikajÄ… ze stoÅ‚u

Jeśli tak jak ja uwielbiasz cynamon koniecznie spróbuj tego przepisu! Bułeczki są niesamowicie delikatne i niezwykle aromatyczne. Jestem pewna, że Twoje dzieci je pokochają, dlatego od razu zrób dwie porcje!

Składniki

  • 260ml mleka
  • 370g mÄ…ki pszennej
  • 6 Å‚yżek cukru
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 jajka
  • 1 Å‚yżeczka soli
  • 3 Å‚yżki masÅ‚a
  • pół Å‚yżeczki cynamonu


fot: SOVKUSOM.RU

Przygotowanie:

Do rondelka wlej 100 ml mleka i 20 g mąki, mieszaj aż uzyskasz gładką masę. Trzymaj na średnim ogniu przez około trzy minuty, stale mieszając. Powinnaś uzyskać masę przypominającą pudding. Niech ostygnie.

W tym czasie przygotuj drożdże. Wymieszaj je z ciepłym mlekiem i 2 łyżkami cukru ( odstaw na około 10-15 minut ).

Przesiej pozostałą mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Następnie zrób w niej wgłębienie i wbij w nie jajo ( musi ono być w temperaturze pokojowej ), wlej mleko drożdżowe i schłodzoną masę z mąki i mleka.

Zagnieć ciasto mikserem (5 minut) lub rękami (10 minut). Następnie dodaj 1 łyżkę miękkiego masła i ugniataj, aby uzyskać jednolite ciasto. Powinno być one elastyczne i nie przylepiać się do dłoni.

Odstaw je w wysmarowanej masłem misce , przykrytej folią spożywcza przez około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wymieszaj cynamon z cukrem i 2 łyżami roztopionego masła.

Połóż ciasto na stole, zmiażdż je otrzymujÄ…c duży „naleÅ›nik”. Pokrój go na 8 równych części, każdÄ… uformuj w kulkÄ™.

Każdą kulkę ciasta rozciągnij w owal. Posmaruj masłem, posyp cukrem cynamonowym i zawiń w następujący sposób: najpierw złóż boki do wewnątrz, rozwałkuj ciasto wałkiem do ciasta, a następnie zwiń w rulon formując kształt bułeczki.

Połóż na pergaminie, przykryj folią i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu.

Kiedy bułeczki urosną, posmaruj je ubitym jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 20 minut.

Gdy bułki będą gotowe, wyjmij je z formy i przenieś na kratkę ( bez papieru), aby ostygły. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!