Jagodzianki – bez jaj – lepszych nie jadłaś :)

W lodówce stała otwarta frużelina jagodowa. Wiedziałam, że zrobię z niej jagodzianki. Nie wiedziałam jednak,że zrobię je bez jajek… Tak to jest jak się idzie do sklepu i się o czymś zapomina, a potem już nie ma czasu ani chęci nadrobić zaległości 😉 Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i tak oto zamiennikiem jajka stała się dodatkowa łyżka oleju.
Przepis na ciasto pochodzi z książki „Dobre gotowanie” Thermomix

Dzisiejszy przepis pożyczyłam z bloga  “Gotowanie z pasją”. Wielkie dzięki za cudowny przepis.

Składniki:

  • 70 g drożdży
  • 120 g cukru
  • 3 MT mleka (1 MT to 100 ml)
  • 600 g mąki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • frużelina jagodowa lub jagody

fot. gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Przygotowanie:

  • drożdże, cukier i mleko wymieszać – czas 40 s/ temp Varoma / obr 2
  • dodać mąkę, olej i sól – wyrabiać czas 3 min/ poz Interwał
  • ciasto podzielić na małe kulki, rozgnieść na płaski placek
  • na środek placka włożyć łyżeczkę frużeliny
  • ciasto zamykamy na cztery (każdy „róg” do środka) i zawijamy na końcu jak chiński pierożek 😉
  • odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20-30 min
  • piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 25-30 min

Przepis dodany za zgodą autora pochodzi z https://gotowanie-z-pasja.blogspot.com

Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!