Pieczona golonka w specjalnej marynacie. W końcu uzyskałam tę rudą, chrupiącą skórkę.

Polecam przepis na ta soczystą golonkę, mój mąż jest jej chyba największym fanem. Gdy ją piekę aromat rozchodzi się po całym domu, aż ślinka cieknie gościom 😉

Składniki

  • Golonka wieprzowa
  • 7 ząbków czosnku
  • sól do smaku
  • czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego

Golonka w rękawie

Przygotowanie

Umyj i osusz golonkę, zrób w niej małe nacięcia i włóż do nich po ćwiartce ząbka czosnku. Posól i popieprz.

Osobno wymiesza sos sojowy, miód, musztardę i zioła prowansalskie. Wymieszaj składniki sosu, natrzyj nim golonkę i marynować w lodówce przez 12 godzin.

Umieść golonkę w rękawie i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 2 godziny, następnie przerwij rękaw i pozostaw mięso w piekarniku na kolejne 30 minut.

Golonka jest szczególnie dobra podawana z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!