Ekspresowe ciasto z 4 składników, wilgotne i smaczne, nie ma szybszego w przygotowaniu
Dziś zdradzę Ci sekret, jak upiec najłatwiejsze i najszybsze ciasto. Idealne gdy masz niespodziewanych gości! Przepis jest absurdalnie prosty i zostanie zapamiętany po pierwszym przeczytaniu. Delikatne ciasto z cytrusowym aromatem, które posmakuje każdemu, a każdy kawałek dosłownie rozpływa się w ustach!
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 duża pomarańcza
- masło do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE
Zetrzyj skórkę połowy pomarańczy, drugą jej połowę pokrój w cienkie paski – będą one przydatne do ozdobienia ciasta. Obierz pomarańczę, podziel na plastry, obierz też z białej skórki i pokrój każdy kawałek na 2-3 części.
Żółtka oddziel od białek. Białka włóż do lodówki, a żółtka utrzyj z połowa szklanki cukru.
Dodaj szczyptę soli do białek i ubij na sztywną piankę. Stopniowo dodaj pozostały cukier i startą skórkę.
Delikatnie połącz białko i masę żółtkową, dodaj przesianą mąkę. Delikatnie wymieszaj ciasto.
Dodaj pomarańczowy miąższ do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Dno naczynia do pieczenia przykryj papierem pergaminowym, ścianki posmaruj masłem. Wyłóż ciasto równomiernie w blaszce. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Wyjmij gotowy placek z piekarnika i pozostaw w naczyniu do pieczenia na 10-15 minut, następnie wyłóż na talerz i ostudź. Posyp cukrem pudrem, udekoruj paskami skórki. Smacznego!