Domowy ser, który uwielbiam. Bez drożdży i ulepszaczy. Z 2 litrów mleka otrzymujemy 1 kg sera

Dzisiaj chcę wam przedstawić, jak zrobić domowy ser, który po prostu uwielbiam!

Nie potrzebuje żadnych drożdży ani ulepszaczy. A z 2 litrów mleka dostaje 1 kg sera!

Składniki:

  • mleko – 2 litry
  • sól -1,5 -2 łyżki
  • śmietana – 400 g
  • jajka – 6 sztuk

Przygotowanie:

1. Wlej mleko do rondla, zagotuj z solą. Jeśli lubisz mniej słony ser, dodaj mniej soli.

2. Podczas gdy mleko wrze, ubij jajka.

3. Dodaj kwaśną śmietanę i ubite jajka do wrzącego mleka, ciągle mieszając (najlepiej za pomocą trzepaczki), gotuj mleko przez 5-6 minut. Powinieneś zobaczyć, jak tworzy się twaróg i oddziela serwatka.

4. Połóż durszlak na garnku, przykryj go gazą, złożoną na 4 warstwy i wlej masę na durszlak.

5. Przykryj ser gazą.

6. Na ser połóż coś ciężkiego, co masz pod ręką – koło 1 kg. Po 4 godzinach ser jest gotowy, włóż go jeszcze na kilka godzin do lodówki.

7. Możesz również dodać 200 g kefiru do mleka, ser będzie bardziej delikatny.

Jeśli nigdy nie próbowałeś robić sera w domu – to świetny przepis na początek! Bez konserwantów, octu i kwasku cytrynowego! A do tego koszt tego sera jest znacznie mniejszy od tego kupnego.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!