1 l kefiru, 1 l mleka, 6 jaj, 4 łyżeczki soli: Zostawiam ją w lodówce na noc, a rano delektuje się pysznym smakiem.

Wszyscy wiemy, jak ważne jest poranne jedzenie. Śniadanie daje nam energię i siłę do wydajnej pracy. Jednak nie zawsze mamy dużo czasu na jego przygotowanie.

Jeśli nie masz zbyt wiele czasu rano na gotowanie, to kanapki z serem, ziołami i kminkiem to idealna opcja na Twoje śniadanie. Można je zrobić w ciągu kilku minut i zabrać ze sobą nawet do pracy, jeśli nie masz czasu na jedzenie w domu.

Przygotowanie domowego sera trwa kilka godzin, więc lepiej zrobić to z wyprzedzeniem aby potem móc cieszyć się jego obłędnym smakiem. Przygotowałam dla Ciebie doskonały przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 l kefiru
  • 1 l mleka
  • 6 jaj
  • 4 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
  • szczypta kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • mała pęczek różnych ziół: koperek, kolendra, szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

1. Wlej mleko i kefir do garnka i podgrzej mieszaninę (ale nie musisz jej gotować). Podczas czekania roztrzep jajka z solą, a gdy mieszanina będzie już gorąca, wlej do niej jajka i mieszaj, utrzymując nadal garnek na małym ogniu, do momentu aż serwatka się rozdzieli.

2. Po wyłączeniu ognia i pozostaw do ostygnięcia na około 2 minuty.

3. Weź durszlak, połóż na niego gazę, złożoną na 2 warstwy i wlej na nią masę serową. Wymieszaj posiekane zioła z czosnkiem i pieprzem.

4. Rozłóż masę równomiernie łyżką, skręć gazę w węzeł.

5. Gdy płyn z sera już nie będzie ciekł, zwiń gazę i włóż ser na talerz. Na połóż zamknięty słoik z wodą: spełni rolę praski, aby usunąć nadmiar wilgoci z sera.

6. Pozostaje jedynie włożenie sera do lodówki na noc, a rano będziesz się cieszył smakiem obłędnych kanapek z domowym serem!

Mamy nadzieję, że podoba Ci się ten przepis. Nie zapomnij podzielić się tym, jak zrobić ser z ziołami we własnym domu, z przyjaciółmi w sieciach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!