Domowe bochenki w 30 minut. Jak spróbujesz z tego przepisu to już nie kupisz ich w markecie.

Tylko domowy chleb może tak cudownie pachnieć, a jego skórka być aż tak chrupiąca. Bochenek wykonany według tego przepisu jest pachnący, smaczny, z delikatnym miękiszem i złotą skórką .

Przypominam sobie smak tego chleba z dzieciństwa…. Jest idealny jako dodatek do dań głównych, a także jako podstawa do pysznych kanapek. Czas zacząć piec domowy chleb!

Domowy bochenek

SKŁADNIKI

  • 250 g mąki
  • 6 g suchych drożdży
  • 4 g soli
  • 30 g masła lub margaryny
  • 100 ml mleka
  • 50 ml wody

DO POSMAROWANIA CHLEBA

  • 1 żółtko
  • 5 g mleka

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszaj wszystkie suche składniki w misce, dodaj margarynę, mleko i wodę.

2. Zagnieć ciasto. Umieść gotowe ciasto w misce, lekko nasmarowanej olejem roślinnym, przykryj folią i przechowuj w ciepłym miejscu przez 30 minut.

3. Po 30 minutach ponownie wyrabiaj chwilę ciasto. Ponownie przykryj miskę folią i przechowuj w ciepłym,  miejscu przez kolejną godzinę.

4. Z ciasta zacznij tworzyć bochenek. Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto i zwiń je w warstwę o grubości około 0,5 cm.

5. Uformuj ciasto w rolkę.

6. Uformowany w ten sposób bochenek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ręcznikiem i odstaw na 30 minut.

7. Za pomocą ostrego noża utwórz charakterystyczne ukośne nacięcia na powierzchni bochenka. Nasmaruj jego powierzchnię żółtkiem wymieszanym z mlekiem.

8. Rozgrzej piekarnik na 200 stopni. Piecz bochenek przez 30 minut.

Smacznego! Podziel się przepisem na ten pyszny domowy chlebek ze swoimi przyjaciółmi w mediach społecznościowych!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!