Moje domowe ptysie na kefirze każdy uwielbia. Są bardzo bujne i dobrze wyrastają.

Ciastka francuskie na kefirze przyćmią smakiem nawet ukochaną „Napoleonkę”, musisz po prostu ich spróbować!  Przygotowanie tego deseru nie jest trudne. W przeciwieństwie do klasycznego ciasta francuskiego, ciasto na kefirze nie musi tak długo stać w lodówce.

SKŁADNIKI CIASTA

  • 240 g mąki
  • 125 g masła
  • 125 g kefiru
  • 5 g proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA „OKRUCHY”

  • 80 g mąki
  • 100 g cukru
  • 70 g masła

PRZYGOTOWANIE

1. Najpierw przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w głębokiej misce, a następnie przesiej wszystko przez sitko.

2. Masło zetrzyj na grubej tarce i połącz z mąką, aż utworzą się „okruchy”.

3. Dodaj kefir i wyrabiaj do uzyskania jednorodnego ciasta.

4. Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na godzinę.

5. Czas przygotować słodkie „okruchy”. Aby to zrobić, do głębokiego pojemnika przesiej mąkę i połącz ją z cukrem.

6. Dodaj starte masło i zmiel wszystko na drobne okruchy. Przykryj pojemnik i włóż do lodówki.

7. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na 6 części, „okruchy” również podziel na 6 równych części.

8. Rozwałkuj jedną część ciasta i delikatnie rozłóż jedną część okruchów na jej powierzchni. Następną warstwa będzie znów rozwałkowane ciasto i okruchy itd. do skończenia się składników.

9. Gotowe ciasto pokrój na małe trójkąty.

10. Umieść przyszłe ciastka na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piecz przez 20 minut.

Przed podaniem należy ciastka posypać cukrem pudrem! Życzę smacznego Tobie i Twojej rodzinie! Nie zapomnij podzielić się tym prostym przepisem z przyjaciółmi.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!