Domowe bułeczki lepsze od kupnych. Zrobisz je szybko sama w domu

Drożdżowe kulki serowe to pomysł, który sprawdzi się, gdy zapomnieliśmy o pieczywie, a mamy ochotę na pyszne domowe wypieki. Wystarczą drożdże, mąka, odrobina mleka oraz masła. W ramach dodatku można wykorzystać czarny sezam, ale sprawdzi się również czarnuszka.

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 90 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła miękkiego
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • sezam do posypania
  • ser pleśniowy np. niebieskie brie

Przepis

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Masło roztapiamy. Wszystkie składniki oprócz jajka i sezamu wsypujemy do miski i zarabiamy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. W razie potrzeby dolewamy wody lub dosypujemy mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Ponownie wyrabiamy.

Ser brie kroimy w kostkę o boku około 1-1,5 cm. Formę do pieczenia (o wymiarach 15x24cm) smarujemy masłem.

Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy rączką płaski placek, kładziemy na jego środek ser i zalepiamy, formując kuleczkę. Kładziemy do formy. Tak wypełniamy całą brytfankę. Poukładane ściśle kuleczki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy przez 25 minut w 200 stopniach.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!