Dedykowane wszystkim obżarciuchom :) Samsa na kefirze z kurczakiem i ziemniakami

Dziś na wizytę swoich gości, przygotowuję przekąskę o nazwie „Samsa”.

Ciasto na kefirze jest miękkie, delikatne i puszyste, a nadzienie z kurczaka z pewnością przypadnie do gustu każdemu! Powinieneś sam spróbować i przekonać się, jaka jest smaczna!

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 białko jaja kurzego
  • 250 ml kefiru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 300 g mielonej piersi z kurczaka
  • 2 ziemniaki
  • 3 cebule
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka

Przygotowanie

1. W głębokiej misce wymieszaj za pomocą widelca 2 jajka, kefir i łyżeczkę soli.

2. Przesiej mąkę z dodatkiem sody i kwasku cytrynowego w osobnej misce, wlej mieszaninę jaj, dodaj olej słonecznikowy. Ugnieć miękkie ciasto. Jeśli jest to konieczne, dodaj więcej mąki.

3. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

4. Przygotuj nadzienie. Posiekaj cebulę i surowe ziemniaki np za pomocą blendera. Dodaj mięso mielone, pół łyżeczki soli, przyprawę do kurczaka i pieprz. Wymieszaj rękoma.

5. Podziel ciasto na kilka części, weź jedną a resztę przykryj ręczniczkiem.

6. Blat roboczy oprósz mąką, rozwałkuj na nim ciasto i wytnij np. za pomocą szklanki kółka, rozłóż na nich farsz i sklej krawędzie, postaraj się aby gotowa przekąska miała kształt trójkąta.

7. Umieść przekąski na blaszce przykrytej pergaminem ( niesklejaną częścią do góry ) posmaruj wierzch roztrzepanym białkiem jaja.

8. Włóż do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!