Deser kremowy w 5 minut: delikatny, kremowy i bardzo lekki. Dozwolony nawet przy diecie.

Jeśli próbowałeś gdzieś Bavarua (krem bawarski) lub nawet sam go przygotowałeś , musisz pamiętać jego obłędny smaku. Magiczny krem ​​o konsystencji galaretki jest niesamowity sam w sobie, a także otwiera ogromne możliwości dla kulinarnych fantazji. Może być używany do tworzenia wielowarstwowych ciast, jako nadzienie do naleśników itp…

Problem polega na tym, że niestety ten przysmak jest dość kaloryczny. Dlatego my dziś chcemy przedstawić Ci jego lżejszą i mniej kaloryczną ale równie smaczną wersję!

Składniki

  • Mleko 1,5 szklanki
  • Cukier do smaku
  • Żółtko jaja 3 sztuki
  • Śmietana 300 ml
  • Woda 4 łyżki
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • Żelatyna 1 łyżka

Przygotowanie

1. Utrzyj żółtka z cukrem i wstaw na mały ogień. Wlej cienkim strumieniem mleko do rondelka i podgrzewaj przez 10 minut, ciągle mieszając. Nie doprowadzaj do wrzenia! Zdejmij z ognia.

2. Ubij niskotłuszczową śmietanę lub jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy.

3. Rozpuść żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej żelatynę do mieszaniny jajek i mleka, wymieszaj, pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

4. Dodaj ubitą śmietanę lub jogurt, ponownie dokładnie wymieszaj. Włóż mieszaninę do lodówki. Gotowe!

Konsystencja gotowego deseru zależy w dużej mierze od ilości żelatyny, dlatego sam możesz wybrać jaki krem chcesz uzyskać w zależności od potrzeb i upodobań. Zapraszam do dzielenia się przepisem z przyjaciółmi!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!