Dawno nie zrobiłam tak puszystych kotlecików. Ten przepis na klopsiki musi znać każda gospodynia.

Przez długi czas szukałam idealnego przepisu na delikatne i kotleciki z drobiu. Aż wreszcie trafiłam na ten przepis i jestem nim absolutnie zachwycona! Dodane do mięsa płatki owsiane nie tylko zwiększają objętość kotletów, ale przede wszystkim czynią je bardziej soczystymi …

Można je również piec w piekarniku! Kolejny świetny pomysł na urozmaicenie przepisu: dodać do farszu ser! Do dzieła, spróbuj i Ty!

SKŁADNIKI

  • 500 g zmielonych piersi z kurczaka
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki płatków owsianych
  • 0,5 szklanki mleka lub wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • czarny pieprz mielony
  • sól
  • papryka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE

1. Wymieszaj mleko lub wodę z jajkiem, zalej płatki tą mieszaniną i pozostaw na 20 minut.

2. Pokrój drobno cebulę, zmiażdż czosnek, wymieszaj z kurczakiem.

3. Wymieszaj płatki owsiane z papryką, pieprzem i solą, dodaj do mięsa. Uformuj klopsiki.

4. Smaż klopsiki na oleju roślinnym z obu stron. Możesz także zrobić panierkę z mielonych orzechów lub orzeszków ziemnych, otrzymasz chrupiącą skórkę i smak, który docenią nawet wyrafinowani smakosze.

Polecam podawać kotleciki z kwaśną śmietaną lub sosem słodko-kwaśnym.

Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!