Delikatne, czosnkowe bułeczki idealne do barszczu w zaledwie 20 minut! Teraz nie wyobrażam sobie mojego barszczu bez nich.

Co może być lepszego niż pyszny barszcz? Barszcz z najlepszymi bułeczkami czosnkowymi! Jest to doskonały substytut pieczywa i są one przygotowywane w bardzo prosty sposób. Dzięki nim możesz urozmaicić np. smak barszczu.

Na ich przygotowanie poświęcisz zaledwie 20 minut, dlaczego więc nie spróbować?! Do dzieła!

SKŁADNIKI CIASTA

  • 1 szklanka ciepłej wody (50-60 stopni)
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki

SKŁADNIKI DO NADZIENIA

  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml zimnej wody
  • 0,5 pęczka koperku

PRZYGOTOWANIE

1. Przesiej mąkę. Wymieszaj w misce z wodą, olejem, cukrem, solą, drożdżami i zagnieć ciasto. Ciasto powinno mieć elastyczną, gęstą konsystencję. W razie potrzeby dodaj więcej mąki bądź wody.

2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Uformuj z ciasta kulki o niewielkich rozmiarach. Umieścić je na blaszce w odległości około 1 cm od siebie. Połóż blachę w ciepłym miejscu dosłownie na 5 minut.

3. W międzyczasie przygotuj sos: W blenderze wymieszaj czosnek z  solą, wodą i olejem roślinnym. W razie potrzeby dodaj do mieszaniny koper lub inne zioła.

4. Bułeczki włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Gotowe bułeczki natychmiast polej sosem czosnkowy. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!