Kruche ciasto babci – przygotowuje często dla najbliższych. Delikatne jak puch

Aby doświadczyć na własnej skórze, czym jest dolce vita, nie trzeba lecieć do słonecznej Italii – wystarczy wlać szklankę orzeźwiającego prosecco i upiec tradycyjny włoski crostat – słodki placek z kruchego ciasta!

 SKŁADNIKI CIASTA

  • 2 żółtka jaj
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 100 g masła
  • 200 g mąki
  • 1 szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM

  • 4 żółtka jaj
  • 40 g skrobi kukurydzianej
  • 130 g cukru
  • 500 ml mleka
  • 100 g orzeszków pinii
  • 1 łyżka skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE

1. Najwygodniejszym sposobem jest przygotowanie ciasta w robocie kuchennym. Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, żółtka, skórkę z cytryny, szczyptę soli i cukier puder. Wymieszaj wszystkie składniki do konsystencji „mokrych okruchów”.

crostat z kremem© DepositPhotos

2. Umieść zawartość miksera na stole i uformuj kulkę. Powstałe ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

3. Wyjmij ciasto z lodówki, odetnij 2/3, zroluj je w warstwę i ułóż w okrągłej formie z niskimi bokami (najlepiej 24 cm średnicy), najpierw posmaruj blachę masłem i posyp mąką. Nakłuj ciasto widelcem i zawiń pozostałe ciasto w folię i schowaj w lodówce.

4. Na wierzch ciasta ułóż arkusz folii lub papieru do pieczenia, napełnij go np. suchą fasolą włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, usuń  fasolę i ostudź.

5. Następnie wlej mleko do rondla i dodaj skórkę z cytryny.Wstaw na ogień i zagotuj. W osobnej misce ubij żółtka z cukrem, dodaj skrobię i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

© DepositPhotos

6. Dodaj 1 łyżkę gorącego mleka do mieszaniny jaj i delikatnie zamieszaj. Wlej mieszaninę jaj do miski z mlekiem i gotuj na średnim ogniu, aż masa będzie gęsta, stale mieszaj. Gotową masę przykryj folią i ostudź.

7. Do schłodzonej śmietanki dodaj orzechy piniowe (1 łyżkę pozostaw do dekoracji), wymieszaj i rozprowadź krem na cieście. Rozwałkuj resztki ciasta na cienką warstwę, pokrój w paski i nałóż na krem ​​tworząc siatkę. Posyp pozostałymi orzechami.

8. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. Ostudzić gotowy crustat i dopiero wtedy wyjmij z blaszki. Aby łatwiej było usunąć ciasto z formy, można przykryć formę papierem pergaminowym przed pieczeniem ciasta, a następnie wziąć deser wraz z papierem, ciągnąc za krawędzie.

9. Włożyć ciasto na 1-2 godziny do lodówki  i podawać schłodzone, posypane cukrem pudrem.

Życzymy miłego przyjęcia herbacianego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!