Moja mama zdradziła przepis na tą pyszną przekąskę. Dziele się tym oryginalnym przepisem :)

Dziś chcemy zaproponować Wam fajny przepis dla zapracowanych gospodyń.Sycące ciasto ze szpinakiem i jajkiem idealne np. na śniadanie lub tez jako przekąska, które zajmie nie więcej niż pół godziny na przygotowanie.

SKŁADNIKI

  • gotowe ciasto francuskie
  • 225 g szpinaku
  • 5 kurzych jaj
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
© Depositphotos

PRZYGOTOWANIE

1. Ciasto lekko rozwałkować. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni

2. Około 1,5-2 cm od krawędzi ciasta, zrobić nacięcia nożem po obwodzie, bez przecinania.

3. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym ułożyć ostrożnie ciasta. Roztrzepać jajko.

4. Posmarować nim boki ciasta, a następnie nakłuwać środek ciasta widelcem.

5. Piec ciasto francuskie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

6. Przygotować następnie nadzienie. Rozgrzać masło, oliwę z oliwek i szpinak na patelni, smażyć aż szpinak zmięknie. Dodać gałkę muszkatołową, lekko posolić, popieprzyć, wymieszać i zdjąć z ognia.

7. Włożyć szpinak do głębokiej miski, osuszyć go delikatnie ręcznikiem papierowym. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

8. Położyć na ciastach farsz ze szpinakiem, pozostawiając wolne boki. Na każdy placek wbić 2 jajka, można delikatnie posolić.

9. Piec ciasta przez kolejne 7-8 minut.

Ciasto ze szpinakiem jest gotowe, Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!