Moja ciocia dała i przepis na to pyszne ciasto. Cała blacha znika w oka mgnieniu

Dziś mam dla Was pyszne ciasto, przepis który dostałam od mojej cioci.

Składniki:

Ciasto:

  • jaja kurze – 1 szt
  • mleko – osiem łyżek
  • miód – dwie łyżki
  • cukier – 125 g
  • orzechy włoskie pokruszone – 130 g
  • kakao w proszku – 2 łyżki
  • masło – 50 gr
  • soda – 2 łyżeczki
  • sok z cytryny – 2 łyżki
  • przesiana mąka – 350 – 400 gramów

Krem:

  • 0,5 litra kwaśnej śmietany + 350 ml śmietanki kremówki
  • cukier – 150 gr
  • cukier waniliowy – jedna łyżeczka

Polewa:

  • mleko – 3 łyżki
  • cukier – 2 łyżki
  • kakao w proszku – 1 łyżka stołowa
  • 40 gr masła
  • gotowane mleko skondensowane – 500 gr

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto, wbij do miski jajko. Dodaj mleko, cukier, miód, orzechy włoskie. Wszystko dokładnie wymieszaj, używając zwykłej łyżki stołowej. Dodaj kakao i ponownie wymieszaj.

Roztop masło, delikatnie ostudź i wlej do miski, wymieszaj. Wymieszaj sodę z sokiem z cytryny i wlej do mieszanki ciasta. Całość mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Do miski dodaj przesianą mąkę. Najpierw wyrabiaj ciasto w misce. Następnie przenieś je na powierzchnię roboczą oprószoną mąką i zagnieć ciasto. Powinno być ono miękkie, delikatne.

Zawiń ciasto w rulon i pokrój na osiem równych kawałków.

Przygotuj naczynie do pieczenia, przykryj je papierem do pieczenia.

Włóż jeden kawałek ciasta do formy i rozciągnij równomiernie dłońmi na całej powierzchni formy. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż blachę z ciastem do piekarnika. Piecz aż ciasto się zarumieni. W ten sam sposób upiecz wszystkie pozostałe kawałki ciasta. Aby przygotować krem, wlej do miski, dwa rodzaje śmietany, cukier i cukier waniliowy. Ubij mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Aby zrobić polewę, wymieszaj mleko, cukier, kakao i masło, gotuj na średnim ogniu wciąż mieszając.

Aby uformować ciasto, należy posmarować każde ( z wyjątkiem góry ) z gotowych ciast kremem i skondensowanym mlekiem, układać warstwami. Górne ciasto posmaruj tylko polewą. Następnie udekoruj ciasto według życzenia. Na przykład tartą czekoladą.

Gotowy placek należy umieścić w lodówce na kilka godzin.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!