Ten chlebek zrobił furorę w moim domu. Jestem pewna, że pokochasz to danie.

Wyobraź sobie połączenie świeżego chleba z serem, szynką i świeżymi ziołami. Ten chleb nazywany jest „nadziewanym, chrupiącym chlebem”.

To naprawdę apetyczna przekąska na kolację, ale także na domowe przyjęcia. Jestem pewna, że pokochasz to danie.

Składniki:

  • 1 mały bochenek chleba (około 400 g)
  • 150 g szynki lub boczku
  • 200 g  sera (cheddar, emmental …)
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • szczypiorek
  • świeży rozmaryn (lub inne zioła – tymianek, oregano ..)
  • pieprz, sól

 

Pokrój chleb, ale nie przecinaj go do końca, musi zostać w całości. Musisz stworzyć rodzaj kwadratów i szczelin, w które włożysz składniki.

Rozpuść masło i wymieszaj razem z nim rozgnieciony czosnek, posiekane zioła, sól i pieprz.

Posmaruj tym wierzch chlebka jak i powstałe w wyniku nacinania szczeliny i napełnij je mieszanką tartego sera, szynka pokrojona w kostkę i szczypiorku.

Chlebek zawiń w folię i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20 min, następnie ściągnij folię i piecz jeszcze 10-15 min, aż chlebek się pięknie zarumieni. Gotowe!

 

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!