Te makowe bułeczki są ulubionym moim deserem, który natychmiast wywołuje przyjemne wspomnienia z dzieciństwa.

Makowe bułeczki są ulubionym moim deserem, który natychmiast wywołuje przyjemne wspomnienia z dzieciństwa.

Kiedyś przyrządzała je dla mnie moja babcia, dziś ja piekę je dla moich dzieci. Są pyszne, puszyste i miękkie, a nadzienia jest mnóstwo. Dlatego zdradzę Ci, jak przygotować  ten apetyczny deser w domu, aby i Twoi bliscy mogli zakochać się w ich smaku!

Składniki

  • Such drożdże 12 g
  • Cukier 165 g
  • Mleko 390 ml
  • Masło 200 g
  • Jajko 1 sztuka
  • Mąka pszenna 450-480 g
  • Mak 350 g
  • Wiśnie 350 g
  • Ciemna czekolada 100 g
  • Śmietana 30 % 1-3 łyżki

bułeczki z makiem na zdjęciu glazury

Przygotowanie:

W 60 ml ciepłego mleka wymieszaj suche drożdże i 15 g cukru. Wszystko dobrze wymieszaj, przykryj pojemnik folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 15–20 minut.

Wlej 130 ml mleka do rondla, dodaj 120 g masła i zagotuj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Usuń rondelek z ognia, dodaj 1 jajko, 80 g cukru i wszystko dobrze wymieszaj.

Połączyć mieszankę mleka z drożdżami, przesianą mąkę i zagnieć ciasto (przez około 5-7 minut). Posmaruj ciasto olejem słonecznikowym i odstaw na 1,5 godziny.

Podgrzej 200 ml mleka, dodaj mak i pozwól mu się zaparzyć. Dodaj wiśnie i 170 g cukru do zaparzonego maku, dobrze wymieszaj składniki.

Przenieś wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą, rozwałkuj je na warstwę o wysokości 4 mm. Posmaruj ciasto 50 g roztopionego masła, równomiernie rozprowadzając na powierzchni nadzienie z maku.

Delikatnie zwiń warstwę ciasta w rulon i pokrój na porcje, połóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15–20 minut w ciepły miejscu.

Włóż deser na 25–30 minut do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni.

Aby zrobić polewą, rozpuść czekoladę i 30 g masła w kąpieli wodnej, wlej śmietanę, wymieszaj wszystko do uzyskania gładkości i polej gotowe bułeczki. Gotowe!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!