Domowe bułeczki na drożdżowym cieście z niesamowicie pysznym wiosennym nadzieniem 

Przepis na ciasto nie zawiera drożdży, wiec nie musisz czekać, aż wyrośnie dlatego szybciej przygotujesz te pyszne bułeczki. Jako nadzienie proponujemy twarożek z Twoimi ulubionym ziołami i jajkiem .

Ale możesz eksperymentować i tworzyć również własne unikalne przepisy na nadzienie tych delikatnych bułeczek. Koniecznie wypróbuj!

Składniki

  • 200 ml kefiru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 100 g twarogu
  • 30 gr ziół ( koperek, szczypiorek itp)
  • 30 g  cebula dymka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 żółtko jajka

Przygotowanie

1. Do miski dodaj schłodzony kefir, sodę, dodaj 2 jajka i 0,25 łyżeczki soli, wymieszaj. Następnie przesiej mąkę. Zagnieć ciasto.

2. Pokrój jedno jajko ugotowane na twardo w małą kostkę. Cebula i  np. koperek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia, posól pozostałą ilością soli.

3. Podziel ciasto na małe równe części, rozwałkuj każdą część na grubość około 0,5 cm . Wytnij za pomocą np. szklanki kółka, Na każdym kładź farsz na środku, złącz brzegi w górę i w ten sposób formuj bułeczki. Połóż je na blaszce do pieczenia pokrytej pergaminem. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem.

4. Włóż do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piecz 30 minut. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Zakaz kopiowania treści!