Jak zrobić oryginalne amerykańskie pączki? Oryginalny przepis od przyjaciółki z Ameryki.

Klasyczne amerykańskie pączki – słodkie bez nadzienia, ale z polewą czekoladową lub karmelową. pięknie udekorowane i delikatne, szybko zyskały popularność wśród turystów, którzy zabrali ze sobą przepisy kulinarne do różnych części świata.

Dlatego i ja postanowiłam podzielić się z Wami moim ulubionym przepisem, który dostałam od mojej przyjaciółki, która mieszka w USA. Wszystko jest tak proste, że gwarantuję te pączki będą gościć na Twoim stole bardzo często!

SKŁADNIKI

  • jajko
  • szklanka mleka (250 ml)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 50 g masła;
  • ½ szklanki cukru;
  • 10 g cukru waniliowego;
  • 20 g proszku do pieczenia;
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu;
  • sól
  • 1 litr oleju słonecznikowego;
  • ½ filiżanki cukru pudru (80 g)

PRZYGOTOWANIE

Przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, cynamon (1 łyżeczka), szczyptę soli i proszek do pieczenia, wymieszaj

słodkie pączki

Zrób dziurkę po środku, wbij w nią jajko i wlej mleko oraz roztopione masło. Zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki owinięte w folię spożywczą na około godzinę

amerykańskie słodkie pączki

Rozwałkuj zimne ciasto na grubą warstwę. Za pomocą dużej szklanki wycinaj kręgi z ciasta, a w nich – mniejsze kółka za pomocą np kieliszka

amerykańskie pączki

Wlej olej do garnka, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i zanurz pączki we wrzącym oleju.
Smaż na złoty kolor

pączki

Wyjmij na serwetkę lub ręcznik papierowy.

Wymieszaj 1 łyżeczkę cynamonu z cukrem pudrem i posyp pączki

Możesz wybrać dowolną ulubioną  polewę np czekoladową , karmel czy dżem. Smacznego!

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!